Juoksu ja kävely: takajalan työntö
Tänä kesänä olen taas juoksennellut pitkin puistoalueita. Samalla olen miettinyt tekniikkaani, ja oppia jota olen saanut kävelyyn ja juoksuun. Tekniikka kuulostaa korkealentoiselta, mutta meillä jokaisella on tapamme siirtää jalkaa toisen eteen. Kutsumme sitä tapaa kävely- tai juoksutekniikaksi. Ja tätä tekniikkaa voi parantaa jos harrastus aiheuttaa kipuja, kulumia tai vammautumisia.
Olen kiinnittänyt huomiota siihen miten takajalka irtoaa maasta juostessa tai kävellessä. Tai oikeastaan siihen, missä asennossa takajalka työntää juoksijaa eteenpäin ennen kuin se irtoaa maasta. On kolme tyypillistä tapaa, joista yksi on todennäköisesti tehokkain. Se on myös lempein alaraajan nivelille.
Parasta olisi, jos viimeisenä maasta irtoaisivat kaksi varvasta: isovarvas ja sen viereinen varvas. Kun nämä työntävät kehoa eteenpäin juoksun tai kävelyn aikana, on nilkka ohjautunut oikeaan asentoon.
Katso kuva alla:
Ensimmäinen hyvin tyypillinen, pidemmän päälle hankala, tapa on työntää eteenpäin isovarpaalla ja vaivasenluulla. Silloin ne irtoavat maasta viimeisinä askelessa. Tässä tapauksessa nilkka on vaarallisessa asennossa esimerkiksi kompastuessa. Tämä linjaus on myös yhteydessä polvinivelen vääntymiseen , mikä todennäköisesti rasittaa polvia kilometrien karttuessa. Jos vaivasenluuta ei vielä ole, tämän tekniikan avulla se on helppo kehittää.
Katso kuva alla:
Toinen tyypillinen tapa on työntää eteenpäin takajalan ulkosyrjältä, jolloin pikkuvarvas irtoaa viimeisenä maasta kun takajalka nousee. Tämä askellus asettaa myös nilkan vaaravyöhykkeeseen, muun muassa koska nilkan ulkosyrjän nivelsiteet voivat venyä.
Katso kuva alla:
Kuvat: Minna Harri 2019
Miten sinä työnnät itseäsi takajalalla eteenpäin juoksun tai kävelyn aikana? Miltä tuntuu työntää ukko- ja akkavarpailla? Mitä muuta kehossa silloin tapahtuu?
Saattaa olla hyödyllistä kehittää sisäistä kehontuntemusta huomaamaan tämmöisiä yksityiskohtia liikkeessä. Jalka ja nilkka esimerkiksi kannattelevat kehon kymmenien kilojen painoa!
P.S. Ethän kokeile uusia tekniikoita jos olet menossa juoksemaan kilpailuun tai muuhun tapahtumaan! Keho tarvitsee ainakin kuukauden rauhan valmistautuessaan moiseen koitokseen.
Kommentit
Lähetä kommentti